Solliciteer nu

Afstudeeropdracht: Business Intelligence en Data Mining voor PDOK (Publieke Dienstverlening op de Kaart)

Afstudeerstage ICT WO

Wat ga je doen tijdens deze stage?

Het Kadaster is jaarlijks op zoek naar afstudeerders. Op dit moment zoeken wij een enthousiaste student op het gebied van business intelligence en data science onderzoek met betrekking tot PDOK (Publieke Dienstverlening op de Kaart; www.pdok.nl). De afstudeeropdracht zal deels bij het Kadaster (Apeldoorn) plaatsvinden en deels bij Geonovum (Amersfoort). De begeleiding zal vanuit beide organisaties verzorgd worden. PDOK is een samenwerkingsverband om open data te ontsluiten tussen meerdere overheidsorganisaties; Ministerie I&M, Rijkswaterstaat, Ministerie Economische Zaken, Kadaster en Geonovum. Geonovum is als organisatie de strategisch adviseur van PDOK, waarbij het Kadaster de beheerder is van PDOK.   

Opdracht 
Mede door het succes van PDOK, en daarmee het groeiende gebruik ontstaan er ook verschillende uitdagingen die in eerste instantie te groeperen zijn in “1. business model”, “2. fair use/openheid, SLA” en “3. nieuwe ontwikkelingen” (zowel nieuwe features als nieuwe datasets). Daarnaast hebben we veel gebruikersinformatie die tot op heden onvoldoende benut worden, terwijl deze informatie de basis kan vormen voor het vinden van antwoorden op de uitdagingen. Dit afstudeeronderzoek richt zich op het inzetten van de data voor de uitdagingen, eenmalig, maar vooral op structurele basis. De uitkomst daarvan zou een dashboard kunnen zijn. Daarnaast verwachten we ook input op de vragen rond de uitdagingen:

  1. Welke trend is er ontdekken in het gebruik van verschillende geodatasets naar verschillende gebruikersgroepen (overheden, veiligheid, bedrijfsleven)?
  2. Hoe kan het business model van PDOK aangepast worden in lijn met het adagium de gebruiker betaalt?
  3. Hoe kunnen we de openheids/geen beperkingen, hoge SLA principes combineren met fair use principes waarin beperkingen toch mogelijk noodzakelijk zijn om de kosten binnen de perken te houden?
  4. Welke nieuwe ontwikkelingen zouden de huidige kerngebruikersgroepen wensen, en waar liggen mogelijkheden van rond datasets die mogelijk nieuwe gebruikersgroepen tot PDOK kunnen aantrekken?
  5. Welke klantprofielen zijn te definieren op basis van gebruiksstatistieken?

De concrete invulling wordt in goed overleg met jou ingevuld zodat jij en wij er rendement uit kunnen halen.

Wat vragen wij?

Wat bieden wij!

Je krijgt van ons de mogelijkheid om volwaardig deel uit te maken van een dynamische Kadasterafdeling die volop in beweging is. Daarnaast goede begeleiding van zowel het Kadaster als Geonovum. De toegang tot enorm rijke data over het gebruik van PDOK. En het mede vorm geven van 1 van Nederlandse overheid ICT parels.

Ben jij de juiste persoon voor deze opdracht?

Solliciteer nu