Bekijk mijn LinkedIn

Rik Pelders

Techniek Meeloopstage HBO Stagiair 5 maanden

Project Area055 bij Apeldoorn Stagestad

Rik Pelders is bij uitstek het voorbeeld van wat wij bij Apeldoorn Stagestad willen realiseren. Nadat hij met succes het project op Area055 heeft afgesloten, kreeg hij een stageplek bij Remeha. Rik heeft het project op Area055 positief ervaren en volgens hem heeft het een zeer grote bijdrage geleverd aan zijn kennis.

 

Rik begon met acht andere studenten van de opleiding ‘werktuigbouwkunde’ aan het project op Area055. ”Ik denk dat het heel tof is dat we een project mochten uitvoeren waarbij we de kans kregen om een opdracht uit te voeren waar daadwerkelijk wat mee gedaan zou gaan worden” aldus Rik. De studenten kregen op deze manier kans om aan de slag te gaan in de praktijk waarbij ze hun expertise als techneuten goed konden gebruiken. Dit heeft hen extra gemotiveerd.

Volgens Rik heeft hij veel van deze praktijkopdracht geleerd, misschien wel meer dan van een van te voren opgestelde opdracht door school. “Door de opdracht op onze eigen manier aan te vliegen hebben we enerzijds interessante en sterke bevindingen kunnen doen en anderzijds geleerd wat van belang is in de praktijk. Het luisteren naar de opdrachtgever, zijn eisen en wensen is essentieel en leert je goed te luisteren naar anderen. Dit leer je minder tijdens een van te voren opgestelde opdracht op het HBO.”

Kinderschoenen

Rik en de andere studenten hebben Area055 vanuit de kinderschoenen moeten opbouwen. Toen ze in september voor het eerst op de plek kwamen, was het enorm wennen. Van faciliteiten was het nog niet goed voorzien. Zo heeft het hen zelfs een ochtend gekost om de WiFi er zelf te installeren. Voor ieder ander was dit misschien een probleem geweest, maar voor deze techneuten van Saxion Enschede niet. Het benadrukte tevens de noodzaak om Area055 van faciliteiten te gaan voorzien. “Toen we zelfs tijdens de presentaties onszelf niet meer konden horen praten, realiseerde ik wel de noodzaak en het doel van de opdracht” vertelt Rik. "Ook de goede sfeer onderling droeg bij aan het afleveren van goed werk. Op de momenten dat het moeilijk was, zorgden we als team ervoor dat het toch werd opgelost”, aldus Rik. Ook werd er altijd vrolijk op los geouwehoerd en was er ruimte voor de nodige grappen.

Vervolg

Tijdens het project stonden ook uitstapjes gepland. Zo was er een bedrijfsbezoek bij Remeha, een van de mede-organisatoren van het project op Area055. Tijdens dit bedrijfsbezoek werden verschillende systemen en projecten aan de studenten getoond. Een van die projecten was het combineren van een warmtepomp met een HR ketel. Dit gezamenlijke systeem werd op een slimme manier aangestuurd. “Deze combinatie vond ik dusdanig interessant dat ik Remeha heb gemaild met de vraag of ze een stage hadden die in hetzelfde straatje lag als dit project. Dat was het geval en dus kon ik vanaf februari daar aan de slag.” Op dit moment is Rik aan het werken aan innovatieve oplossingen die redelijk uniek zijn in de wereld. Dit ligt zeker in het verlengde van het project top Area055. Het doel van beide projecten is comfort leveren aan de klant.

Innovatie in duurzaamheid

Waar bij Area055 gekeken wordt naar de vraag met welke subsystemen en deel oplossingen het mogelijk is comfort te leven aan de klant, is Rik bij Remeha bezig het met optimaliseren van één systeem. Innovatie in duurzaamheid is iets van Rik triggert. Zoals hij het zelf zegt: “door vooraan te staan bij de innovatie in duurzaamheid, krijg ik veel mee over de manier waarop Nederland in de energie transitie staat en hoe dit, op landelijk niveau, invloed heeft op de betrokken bedrijven. Een bedrijf als Remeha verdiend al tientallen jaren haar geld aan de gas industrie. Maar tijden veranderen en dus zullen bedrijven hun strategieën ook moeten aanpassen.”. Dat Rik daarbij met zijn neus in de boter valt, vindt hij geen probleem. “Ik merk dat ik continue dingen bij leer over de werkelijke stand van zaken in Nederland en Europa. Ik raak steeds meer geëngageerd met de problematiek die er heerst. Dat had ik zeker niet verwacht toen ik drie jaar geleden aan de studie werktuigbouwkunde begon.”

Bekijk alle Ervaringen