Area055 challenge afgerond en smaakt naar meer

12 April 2018

Zwitsal Apeldoorn wordt steeds meer een broedplaats voor creativiteit en innovatie. Op het terrein van de voormalige Zwitsalfabriek aan de Vlijtseweg vinden onderwijs en bedrijfsleven elkaar in onder meer initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Onlangs werd één van die projecten afgerond. Onder de noemer Area055 Challenge werkten studenten van Saxion Hogeschool en een aantal Apeldoornse bedrijven samen aan het verduurzamen van de warmtevoorziening van hal 55 van de Zwitsalfabriek, ook bekend als Area055.

Bedenk een oplossing om Area055 op een duurzame manier te verwarmen. Dat was in de zomer van 2017 de opdracht voor negen studenten van de Saxion-opleidingen Werktuigbouwkunde en Engineering of Energy Systems. Ze gingen hiermee aan de slag onder begeleiding van duurzame energie-experts van onder meer Kiwa Technology, Bredenoord, Hollander Techniek en Remeha. Vorige maand werden de resultaten van maanden van onderzoeken en ontwikkelen officieel gepresenteerd.

Tachtig procent minder gas

Tijdens de Area055 Challenge werkten de Saxion-studenten in twee groepen aan duurzame verwarmingsconcepten voor de voormalige fabrieksruimte van Zwitsal Apeldoorn. Dit leidde tot een aantal oplossingen waarvan de meest veelbelovende uit twee stappen bestaat: eerst snel te realiseren besparingen doorvoeren door dakisolatie aan te brengen, daarna verdere verduurzaming door installatie van een luchtwarmtepomp en zonnepanelen. Door deze maatregelen kan het gasverbruik van Area 055 met meer dan driekwart worden gereduceerd.  

Betere aansluiting onderwijs op bedrijfsleven

Initiatiefnemer Apeldoorn Stagestad, de betrokken bedrijven en Saxion Hogeschool zijn enthousiast over het Challenge-concept en een vervolg is dan ook in de maak. Volgens alle partijen zorgen projecten als de Area055 Challenge ervoor dat onderwijs en bedrijfsleven beter op elkaar aansluiten. Ook willen de initiatiefnemers met de Area 055 Challenge studenten van met name technische beroepsopleidingen warm maken voor technische bedrijven in de regio Apeldoorn. Door dit project hebben studenten kennis kunnen maken met meerdere Apeldoornse bedrijven.

Kijk voor meer informatie op de websites Apeldoorn Stagestad en https://www.facebook.com/AREA055/.

 

Bekijk alle Nieuws