De studenten vertellen: blogpost 2

25 Oktober 2018

De afgelopen paar weken zijn wij als projectgroep bezig met het onderzoeken van de verschillende mogelijkheden om energie op te wekken en op te slaan. Hierbij moet je voornamelijk denken aan zonnepanelen, WKO’s (Warmte koude opslag), riothermie, warmtenet, vliegwielen en waterstof. Hierbij is natuurlijk het nodige aan technische afweging nodig om tot een goed concept te komen. Enkele goede voorbeelden zijn:

Bij een vliegwiel wordt de energie opgeslagen voor korte tijd door het vliegwiel te draaien. Dit betekent dat we elektrische energie aan het omzetten zijn in kinetische energie. Bij deze omzetting verlies je natuurlijk energie (aan Wrijving en zelfontlading om een paar voorbeelden te noemen). Dit verlies is bij een vliegwiel 10%. Hier komt wel bij kijken dat dit een opslagmethode is voor korte duur. Dit betekent dat de piek energie die overdag wordt gegenereerd kan worden opgeslagen voor gebruik ’s avonds.

Bij waterstof moet men denken aan een elektrolyse apparaat op het bedrijventerrein die elektrische energie omzet in waterstof. Deze waterstof kan dan als duurzame vervanger van aardgas gebruikt worden. Helaas heeft deze omzetting een verlies van 48% maar er hoeven minder aanpassingen aan een gebouw plaats te vinden aangezien waterstof net als aardgas door een CV-ketel verbrand kan worden. Zoals je ziet komt er aardig wat kijken bij het onderzoeken naar een goed concept.

Verder hebben wij een bezoek gebracht aan de bedrijven Bredenoord en Hollander techniek om van hun ervaring met off-grid systemen (Bredenoord) en aansluitingen van de verschillende duurzame technieken, met name warmte oplossingen, (Hollander techniek) gebruik te kunnen maken. Deze dagen waren zeer leerzaam en interessant

Bekijk alle Nieuws